L’Escola del CIEMEN aborda cada any des de 2016 els drets col·lectius dels pobles, els feminismes i les diversitats.
La setena edició, corresponent a 20022, originalment programada amb quatre mòduls que podeu veure en aquest enllaç, s’ha hagut de reduir substancialment. Així, l’Escola CIEMEN de 2022 es compon finalment de dues activitats formatives:
Jornada “Cap a on s’encamina l’autodeterminació?”
15 de desembre de 2022
Organitzem una sessió doble de tarda amb dues ponències al voltant del present i futur de l’autodeterminació. Partirem del procés català, de la recent decisió del Tribunal Suprem britànic sobre el referèndum d’Escòcia i dels esdeveniments de la guerra a Ucraïna per albirar cap a on va el dret a l’autodeterminació en el nou context europeu i mundial que s’està conformant.
Ponències:
18:00 h – “Imaginar noves vies per a l’autodeterminació: perspectives a Catalunya i Escòcia”, amb Sílvio Falcón (CIEMEN).
19:15 h – “El dret a l’autodeterminació, desfigurat? El cas d’Ucraïna”, amb Abel Riu (Catalonia Global Institute).
L’accés és lliure i no es requereix inscripció prèvia.
(Enregistraments disponibles al canal de YouTube del CIEMEN: ponència de Silvio Falcón i ponència d’Abel Riu.)
Curs “Llengües minoritzades: de la vulneració de drets a la revitalització”
Aquest curs és d’accés lliure a través del canal de YouTube del CIEMEN. Es compon de quatre sessions organitzades en diverses càpsules:
Sessió 1. “Com afecta la pèrdua de diversitat lingüística els drets humans?”, per Víctor Bargiela (Grup de Lingüistes per la Diversitat-Universitat de Barcelona).
Sessió 2. “Per què és important preservar la diversitat lingüística?”, per David Ginebra (Grup de Lingüistes per la Diversitat-Universitat de Barcelona).
Sessió 3. “Què es pot fer per a revitalitzar les llengües?”, per Ernest Montserrat (Grup de Lingüistes per la Diversitat-Universitat de Barcelona).
Sessió 4. Taula rodona. “La lluita per la llengua: diversitat, drets humans i revitalitzacions”, amb Farida Boudichat (lingüista i parlant d’amazic), Gagandeep Singh (Comunitat Sikh a Catalunya, parlant de panjabi) i Alejandro García (Grup de Lingüistes per la Diversitat-Universitat de Barcelona).