El seminari
La pèrdua de diversitat biològica, d’una banda, i l’atrició lingüística i cultural, de l’altra, són dos fenòmens a bastament constatats per la recerca. Segons les projeccions dels especialistes, al llarg dels trenta anys vinents podrien extingir-se el 20% de les espècies naturals del planeta, i el nord d’Àfrica no està pas exempt d’aquesta tendència global.
No s’havia parat esment fins fa poc a la pèrdua del coneixement local sobre l’entorn i sobre les maneres com les comunitats humanes s’hi relacionen, és a dir a la pèrdua de la cultura en el sentit propi del terme. En un volum monogràfic de la revista Human Ecology publicat l’any 2023 en què s’intenta descobrir la possible relació entre diversitat biològica i diversitat lingüística i cultural en set regions d’ambdues ribes de la Mediterrània, els investigadors han posat en evidència que l’encavallament entre pèrdua de diversitat biològica i l’atrició lingüística i cultural no és aleatori, sinó que hi ha un vincle estret entre ambdós fenòmens.
Els paisatges nord-africans constitueixen justament un dels mosaics d’espècies i de llengües i cultures més densos, més antics i més ben estudiats del món. No obstant això, la minva de la diversitat biocultural d’aquest espai ha estat estudiada amb tanta atenció com la d’altres ecosistemes, principalment la dels tròpics.
En aquest seminari exposarem interdisciplinàriament a un públic general des de les disciplines de l’etnobiologia (que estudia la relació entre les comunitats i llur entorn natural), l’ecolingüística i l’antropologia mediambiental els resultats d’una recerca d’actualitat. I ho farem mitjançant l’anàlisi de dos estudis de cas: el Gran Atlas marroquí i el Sàhara Central.
Programa i horaris
9:00: Presentació a càrrec d’Ignasi-Xavier Adiego, Universitat de Barcelona, i de David Forniès, CIEMEN.
1a sessió. El Gran Atlas
9:30: Ugo D’Ambrosio, etnobiòleg, Universitat de Barcelona:
«Canvis i transicions en la diversitat biocultural al nord d’Àfrica: una aproximació des de l’etnobiologia atlàsica».
10:00: Irene Teixidor, etnobiòloga, Institut méditerranéan de biodiversité et d’écologie, i Meryem Aakairi, etnobiòloga, Universitat d’Ais-Marsella:
«Els noms de plantes i la codificació dels paisatges bioculturals del Gran Atlas marroquí»
10:30: Pablo Domínguez, antropòleg mediambientalista, CNRS:
«L’agdal, un sistema de gestió comunitària dels recursos naturals del Gran Atlas marroquí»
11:00: Carla Ferrerós, lingüista, Universitat de Girona:
«Ecologia de les llengües i atrició lingüística en l’àmbit amazic»
11:30: Debat
12:00: Pausa
2a sessió. L’Ayǝr
12:30: Carles Múrcia, filòleg i lingüista, Universitat de Barcelona:
«La difusió de fitònims en l’espai amazic: de l’anàlisi lingüística a les implicacions socioeconòmiques»
13:00: Hélène Claudot-Hawad, antropòloga, CNRS, Universitat d’Ais-Marsella:
«Le conflit entre la gestion communautaire des ressources naturelles de l’Ayǝr et l’ingérence étatique et des multinationales»
13:30: Hawad, poeta ămajaɣ de l’Ayǝr: «amădal amăḍal ‘la terre est ce qui protège’: savoir traditionnel exprimant le rapport de l’homme à son environemment dans la poésie tămajǝq de l’Ayǝr»
14:00: Debat
14:30: Fi de l’acte
Lloc
Sala de professors. Facultat de Filologia i Comunicació. Universitat de Barcelona. Carrer d’Aribau, 2, 08011, Barcelona
Inscripcions
El seminari és gratuït i obert a tothom, sigueu membres de la comunitat universitària o no. No cal inscriure-s’hi prèviament.