El CIEMEN i més de 180 organitzacions impulsen el manifest “No a la militarització i no a la guerra” amb motiu de les eleccions europees

Més de 180 d’organitzacions ciutadanes han presentat al Portal de la Pau de Barcelona el manifest “No la militarització i no a la guerra. Per una Europa de la distensió, la pau i la seguretat compartida”. A la vigília de l’inici de la campanya de les eleccions europees de 2024, representants de les organitzacions, entitats i coordinadores impulsores del manifest han alertat que “la història ensenya que els moments de militarització són sempre el preludi de la guerra”.

Diversos representants de les entitats participants, entre els quals el president del CIEMEN, David Minoves, han comparegut davant la delegació del Ministeri de Defensa d’Espanya a Barcelona per recordar que les pròximes eleccions europees són un moment “clau” per “apostar per impulsar polítiques de pau, distensió i seguretat compartida” o, per contra, han assegurat, “acabarem en una escalada militarista”.

Per aquesta raó, les entitats impulsores del manifest han demanat als partits i institucions apostar per la distensió per activar el desarmament i obrir-se al diàleg per desescalar els conflictes mitjançant la negociació i la cooperació i fomentar espais per a l’elaboració de polítiques de pau, entre altres mesures.

El manifest alerta que el pressupost militar europeu de 2023 s’eleva a 374.000 milions d’euros, el segon més alt del món, només per darrere dels Estats Units, i gairebé quatre vegades el de Rússia, i que s’està aplicant una política absurda de dissuasió militar que condueix a una escalada de tensió, a una carrera armamentista i a una espiral bel·licista.

Per tot això, els autors del manifest han demanat als partits i institucions apostar per la distensió per activar el desarmament i obrir-se al diàleg per desescalar els conflictes mitjançant la negociació i la cooperació i fomentar espais per a l’elaboració de polítiques de pau, entre altres mesures.

Per tot això, les organitzacions signants proposen als partits i a les institucions:

  • Apostar per la distensió que activi el desarmament, obri les portes al diàleg i a la confiança mútua amb l’objectiu de desescalar els conflictes mitjançant la negociació i la cooperació.
  • Impulsar una política exterior orientada a la pau amb la mediació, la diplomàcia, la defensa dels drets humans o la intervenció civil en conflictes per construir la pau.
  • Fomentar espais per elaborar polítiques de pau, defensa civil i de seguretat no armada. Potenciar la reconversió industrial militar en civil.
  • Promoure activament una pau ambiental amb polítiques clares de descarbonització justes i segures que minimitzin i reparin els danys que afectaran les generacions futures.
  • Impulsar polítiques que incideixin en la millora de la vida diària de les persones, amb la seva implicació i participació.

Podeu accedir a tota la informació de la campanya al web https://nomilitarism.eu/catala/.