Tanca la campanya “Catalunya pel Kurdistan” havent donat suport a 350 famílies damnificades pels terratrèmols

La campanya de solidaritat “Catalunya pel Kurdistan” ha donat suport a 350 famílies damnificades pels terratrèmols del 6 de febrer de 2023, gràcies a les aportacions de més d’una vuitantena de persones i entitats catalanes, valencianes i balears. Ara, quan es compleix un any d’aquella devastació, el CIEMEN i Komeleya Berî Her Tiştî Zarok (‘Associació els Infants Primer’, en català) donen per tancada la campanya.

La iniciativa encapçalada pel CIEMEN ha possibilitat l’enviament de 13.000 euros al Kurdistan: 7.000 que s’hi van trametre a mitjan febrer de 2023, i 6.000 més en dates posteriors. Amb aquests recursos i altres provinents de més fonts, Berî Her Tiştî Zarok ha coordinat des d’Amed (la capital del Kurdistan del Nord, a la República de Turquia) la distribució de productes d’alimentació de primera necessitat als membres de 350 famílies, amb les quals l’entitat kurda ha treballat pràcticament des del primer dia.

Les persones que han rebut l’assistència de Berî Her Tiştî Zarok van perdre la llar a causa del sisme i s’han vist obligades a viure en tendes o refugis a les ciutats de Semsûr (Adıyaman, en turc), Bazarcix (Pazarcık) i Elbistan.

En les dues imatges següents, una de les moltíssimes famílies afectades pel terratrèmol, en haver-se quedat sense casa, a la localitat de Semsûr; i una mostra de la destrucció provocada pel sisme, a la ciutat d’Elbistan (fotografies proporcionades per Berî Her Tiştî Zarok):

Una delegació kurda visita Catalunya aquest febrer

Membres de Berî Her Tiştî Zarok i de la cadena de televisió infantil Zarok TV visitaran Catalunya entre els dies 20 i 23 de febrer d’aquest 2024. Durant la visita, l’entitat kurda oferirà més detalls de la tasca feta amb les aportacions de la campanya “Catalunya pel Kurdistan”. Properament us oferirem més informació sobre les activitats que es programaran amb motiu de l’estada a Catalunya de la delegació kurda.

L’entitat i la cadena de televisió també aprofitaran la visita a terres catalanes per establir vincles amb associacions i mitjans de comunicació del país.

El suport imprescindible del teixit associatiu

Valorant la conclusió de la campanya, l’entitat Berî Her Tiştî Zarok ha destacat la importància del suport ciutadà a les víctimes del terratrèmol: immediatament després del sisme, “els supervivents, fonamentalment, es van quedar sols amb el seu dolor. L’Estat hauria d’haver organitzat l’ajuda”, però el suport governamental va ser molt limitat. Davant d’aquesta situació, el teixit associatiu va respondre: “Des dels primers dies, els serveis d’acollida, alimentació, neteja i salut van ser prestats per organitzacions democràtiques de masses, ONG, organitzacions professionals de la salut i la mateixa mobilització solidària de la ciutadania”, ha explicat l’associació kurda.

L’abandonament de les autoritats ha afavorit l’aparició de nombrosos problemes a la zona afectada, incloent-hi la manca d’oportunitats de feina, violències diverses —incloent-hi les sexuals i contra els infants—, drogodependències, mancances d’atenció sanitària i epidèmies. Molts d’aquests problemes “no són reconeguts” per les autoritats, ha denunciat l’entitat kurda, que ha recordat que el context afavoreix la migració definitiva de molts antics residents de la zona cap a altres regions, així com el sensellarisme.

“No obstant això”, ha dit Berî Her Tiştî Zarok, “és una de les nostres tasques més importants el fet de visibilitzar la societat que s’està construint un nou dia a dia entre les peces de ferro, pedra i formigó, i que intenta fer-se sentir amb una veu creixent. Guarir els efectes devastadors del terratrèmol és possible mitjançant la solidaritat. Els pobles podem reeixir si estem junts”.