Les vulneracions dels drets del poble rifeny van ser un dels aspectes denunciats en l’activitat Youth Act a les Places que el CIEMEN, el Consell de Joventut de Barcelona, el Consell Assessor de la Gent Gran i Servei Civil Internacional van organitzar ahir 26 d’octubre al davant del Mercat de Sant Antoni de la capital catalana. El racisme i l’edatisme van centrar el debat en aquesta activitat destinada al públic que passava pel carrer i que s’emmarca en el procés Youth Act, un espai de diàleg, propostes i intercanvi d’idees entre la ciutadania de Barcelona i el món per a contribuir a prendre consciència de les interdependències entre l’àmbit local i un món global en què s’observen vulneracions greus de drets humans.
Diverses persones joves vinculades al procés Youth Act van denunciar els problemes que el jovent troba en l’ús de l’espai públic i també en l’accés a l’habitatge, alhora que van reclamar les aportacions dels i les joves al debat públic. Posteriorment, l’associació CatNova va referir-se a la necessitat de reforçar una ciutadania que tingui en compte les diversitats d’orígens i va denunciar les traves amb què es troben les persones grans en qüestions com l’ús de la tecnologia.
Després, un grup d’amazics rifenys al voltant de la nova entitat Anaruz-Associació Catalana per al Rif van denunciar el racisme institucional que pateixen les persones exiliades del Rif a l’Estat espanyol a causa de la denegació de la condició d’asilats polítics, cosa que els impedeix l’accés al dret de protecció internacional. Els activistes rifenys van recordar la repressió contra el Moviment Popular del Rif al Marroc i van recordar que, precisament, l’ús dels carrers com a escenari de protesta va ser un dels aspectes claus de les mobilitzacions en aquell país nord-africà arran de l’homicidi de Mohsen Fikri el 2016.
El Youth Act a les Places també va incloure l’enregistrament d’un pòdcast amb Ràdio Trinijove i va acabar amb una activitat de hip hop i beatbox antiracista a càrrec de Llobregat Block Party.