La Xarxa Europea per la Igualtat Lingüística (ELEN) ha aprovat una resolució que reclama a l’Estat italià fer un pas endavant en la protecció de les llengües que es parlen al seu territori i que finalitzi el procés de ratificació de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritzades (CELRoM) per garantir els drets dels parlants d’aquestes llengües sota la supervisió del Consell d’Europa.
La vicepresidenta del CIEMEN, Xesca Oliver, ha participat en l’Assemblea General de l’ELEN que es va celebrar dissabte 7 d’octubre del 2023 a Càller (Sardenya), i en la qual s’ha aprovat per unanimitat una resolució que demana a l’Estat italià que ratifiqui la Carta Europea i que prengui totes les mesures normatives i executives per fer efectiu el dret a aprendre català de l’Alguer a l’escola. L’assemblea de l’ELEN, que se celebrava per primera vegada a l’Estat italià, també va demanar al municipi de l’Alguer que institueixi una oficina de política lingüística, amb la intenció de reactivar Lo Pla Estratègic aprovat l’any 2011.
L’assemblea de l’ELEN ha estat precedida per una vetllada de benvinguda organitzada per l’Associació Babel a la Rinascente de Càller. En l’acte inaugural, després d’una presentació de l’organització Linguapax, s’ha presentat oficialment My Culture, la primera plataforma de difusió de en línia a l’estil de Netflix dedicada a pel·lícules i produccions fetes en llengües minoritzades.
L’Assemblea de l’ELEN, celebrada al Palau Reial de Càller, s’ha iniciat amb una intervenció del professor Colin Williams de la Universitat de Cardiff fent balanç de la tasca acomplerta, des de la recuperació de la llengua sarda fins al debat sobre el reconeixement del català, el gallec i el basc entre les llengües oficials de la UE. També es va parlar de la situació de les llengües territorials a França amb les intervencions de Fernard de Varennes juntament amb representants de Bretanya, Alsàcia, Occitània, la Catalunya del Nord i el País Basc. Fernand de Varennes, relator especial de les Nacions Unides sobre Qüestions de les Minories, també va participar en la reunió, que va reunir delegats de 174 organitzacions que representen 50 llengües parlades en 25 estats de la Unió Europea.
Amb ocasió del Babel Film Festival, celebrat els mateixos dies, també s’ha fet una taula rodona dedicada a la situació de l’alguerès i la necessitat de facilitar l’ensenyament de la llengua en horari curricular.
L’assemblea ha finalitzat donant la benvinguda a la Universitat de Varsòvia, la Universitat de Poznan, el Centre d’Estudis Sami de la Universitat Nord i l’ONG irlandesa Glór na Móna com a nous membres de l’ELEN.