L’ELEN celebra la seva assemblea anual a Gal·les

La Xarxa Europea per a la Igualtat de les Llengües (ELEN), principal organització europea per a la protecció i promoció de llengües minorizades, celebra la seva Assemblea General a Cardiff (Gal·les) el darrer cap de setmana d’octubre. L’esdeveniment és organitzat pel Govern de Gal·les i Prifysgol Cymru i Drindod Dewi Sant i reunirà a la capital gal·lesa representants d’organitzacions lingüístiques de tot Europa.

El CIEMEN és membre fundador d’aquesta xarxa.

L’Assemblea General s’inaugura divendres 28 d’octubre amb una recepció oficial al Temple de la Pau de Cardiff, amb un discurs de benvinguda de l’alcalde de la ciutat, Huw Thomas.

El treball de l’Assemblea comença dissabte 29 d’octubre amb un discurs als delegats d’ELEN pel primer ministre de Gal·les, Mark Drakeford. El discurs anirà seguit d’una presentació del Govern de Gal·les sobre les millors pràctiques en el manteniment de la llengua gal·lesa i la seva política emblemàtica, Cymraeg 2050, que té com a objectiu assolir un milió de parlants de gal·lès el 2050.

El matí continua amb una taula rodona sobre comunitats lingüístiques sostenibles, en què ponents d’organitzacions i del govern abordaran qüestions com la manera com la crisi de les segones residències afecta el gal·lès i altres llengües minoritzades, i com afrontar-la.

En la presentació, la comissària adjunta de la llengua gal·lesa, Gwenith Price, parlarà del treball de l’Oficina del Comissari, centrant-se en l’establiment de normes.

Els activistes de la llengua irlandesa de Conradh na Gaeilge parlaran dels èxits en el desenvolupament de l’irlandès al nord d’Irlanda, amb el restabliment de les comunitats de parla irlandesa en un context urbà, els darrers resultats del cens que informen d’un augment en el nombre de parlants, i sobre la legislació de la llengua irlandesa ara en curs al Parlament del Regne Unit.

A la taula rodona sobre el Decenni Internacional de les Llengües Indígenes de la UNESCO intervindran ponents del Consell d’Europa, els nous membres d’ELEN, Linguapax International, la Universitat de Cardiff i l’antiga eurodiputada de Plaid Cymru, Jill Evans. Parlaran del paper de les ONG europees en la construcció d’una comunitat global per a la preservació, la revitalització i el suport de les llengües indígenes a tot el món.

Una novetat pel 2022 és el taller d’activistes. Les organitzacions membres d’ELEN són les organitzacions d’activistes lingüístics principals d’Europa i reuneixen una enorme experiència. El taller se centrarà en el treball de les campanyes, en allò que ha tingut èxit i en allò que es pot millorar. Es debatran enfocaments per a l’èxit del treball de les ONG, com ara la interseccionalitat, l’enfocament basat en els drets de la comunitat, les manifestacions i el treball de defensa.

En declaracions a la premsa abans de l’esdeveniment, la presidenta de l’ELEN, Elin Haf Gruffydd Jones, ha dit: “Ara, més que mai, és crucial que les organitzacions gal·leses tinguin un paper proactiu a Europa en l’àmbit de la normalització lingüística i segueixin aprofitant les dècades de connexions, coneixements i experiència que tant han contribuït al nostre objectiu comú de garantir un futur per a totes les nostres llengües. Acollir l’Assemblea General de l’ELEN aquí, a Gal·les, és una part important d’aquesta missió”.

El secretari general de l’ELEN, Davyth Hicks, ha afegit: “Estem encantats de reunir-nos a Gal·les, un país que ha liderat el món pel que fa a polítiques reeixides de manteniment de les llengües i que ara aspira a tenir un milió de parlants el 2050.

Amb tantes organitzacions lingüístiques de tot Europa que acudeixen a la capital gal·lesa, l’Assemblea General actua per a mantenir la connexió duradora entre les organitzacions de la llengua gal·lesa i Europa, una connexió que serà vital en el nostre objectiu compartit de la plena recuperació de la llengua”.