Celebrada la tercera edició de l’Escola Sobiranista a Santiago de Compostel·la

La tercera edició de l’Escola Sobiranista, celebrada a Santiago de Compostel·la (Galícia) aquest juliol, va servir per a reforçar els valors democràtics, la justícia social, la pau i el respecte als drets col·lectius dels pobles, així com oferir recursos acadèmics i formatius a totes les persones assistents.

Durant tres dies es va fomentar el debat, l’intercanvi d’idees i la generació de coneixement entre persones de les diferents fundacions i organitzacions assistents.

Les organitzacions gallegues Fundación Galiza Sempre, Fundación Moncho Reboiras i Fundación Terra e Tempo van organitzar la trobada, juntament amb la Fundació Coppieters.

L’acte d’inauguració va anar a càrrec del president del Fòrum, Miquel Roselló, la portaveu nacional del BNG, Ana Pontón, i del president de la Fundació Coppieters, Xabier Macias.

Posteriorment, Rubén Cela, president de la Fundació Galiza Sempre, va dur a terme una contextualització sociopolítica de Galícia per als assistents de l’Escola Sobiranista, arribats des de diferents punts de l’Estat espanyol.

A continuació, es van fer les diferents taules rodones de l’Escola. La primera, “Digitalització per al debat”, va comptar amb la participació de Paulo Carril, secretari general de la CIG, Iratxe Esnaola, doctora en Enginyeria Informàtica per la Universitat de Deusto, Richar Benavides, politòleg i coordinador internacional del BRCS, i una intervenció per videoconferència de Tania Díaz, periodista i diputada a l’Assemblea Nacional de Veneçuela.

Tot seguit, es va organitzar el debat “Vells conflictes nacionals no resolts en un nou ordre mundial”, amb la participació de tres dones: Nithya Nagarajan, activista i representant de la Unió de Dones Desocupades de Palestina; Embarka Hamoudi, membre de la Unió Nacional de Dones del Sàhara; i Feleknas Uca, vicepresidenta de l’HDP del Kurdistan.

Més tard, es va parlar sobre la sobirania energètica, amb la participació de Fernando Blanco (membre de CIG-Industria), Carme Ferrer Cervelló (alcaldessa de Senan i diputada de ERC), així com una conferència amb Andrés Piqueras, catedràtic de Sociologia i Antropologia de la Universitat Jaume I, sobre la situació econòmica actual.

La darrera sessió, celebrada el 25 de juliol, es va traslladar al Festigal, amb un debat sobre “L’extrema dreta i la democràcia”, amb Idoia Arreaza (Universitat de València), Ángeles Díez (Universitat Complutense) i Joana Montágua (Bloco de Esquerda) moderada per Xosé Lois Rivera (Fundació Moncho Reboiras).