El CIEMEN i altres organitzacions catalanes de la societat civil han fet arribar a les Nacions Unides informes sobre vulneracions de drets humans per part de l’Estat espanyol, posant en relleu abusos de drets civils, polítics, culturals i socioeconòmics, en el marc de l’Examen Periòdic Universal de les Nacions Unides a Espanya.
El CIEMEN s’ha afegit a una vintena d’entitats catalanes compromeses amb la defensa i promoció dels drets humans. Entre les recomanacions que han traslladat hi ha la demanda que es garanteixi l’aplicació de la Llei d’amnistia, la fi de la judicialització del conflicte, la protecció del model d’immersió lingüística, així com posar fi a la instrumentalització de la legislació antiterrorista per perseguir activistes i a l’espionatge il·legal, garantint una investigació exhaustiva del Catalangate, entre d’altres.
El passat octubre, el CIEMEN va enviar un informe conjunt amb deu organitzacions més, i un informe propi, a l’Oficina de l’Alt Comissionat de Drets Humans, en el marc del quart Examen Periòdic Universal (EPU) del Regne d’Espanya, que tindrà lloc enguany al mes de maig.
D’una banda, l’informe “Drets Civils i Polítics: llibertat d’expressió i assemblea” elaborat de manera conjunta entre el CIEMEN i l’Associació Catalana de Professionals, Amnistia i Llibertat, Associació Nativitat Yarza, Fundació Catalunya Fons, Fundació Josep Irla, Grup de Periodistes Ramon Barnils, Plataforma per la Llengua, Quorum i Sine Qua Non, analitza el compliment de l’Estat espanyol pel que fa al dret a la llibertat d’expressió i al dret de reunió i associació pacífiques, amb atenció especial pel context català. Les entitats denuncien els dèficits democràtics d’Espanya, com les lleis restrictives, la politització del poder judicial i les pràctiques abusives de les institucions estatals. El document assenyala que el marc legal i les accions repressives han intensificat la persecució de la protesta i la restricció de drets civils i polítics. Les entitats insten l’Estat a garantir l’aplicació completa de la llei d’amnistia com a primer pas cap a una solució democràtica i pacífica del conflicte polític. Enllaç a l’informe complet “Drets Civils i polítics: llibertat d’expressió i manifestació”.
De l’altra, l’informe “La participació política dels estrangers a Espanya”, elaborat pel CIEMEN, proposa l’eliminació del requisit de reciprocitat per garantir el dret de vot de les persones empadronades a les eleccions municipals. El treball explica que l’ampliació i facilitació del dret de vot per als residents estrangers és essencial per a una democràcia saludable. L’informe assenyala que l’augment del nombre d’acords de reciprocitat permetria que una part més gran de la població estrangera pogués votar i insta Espanya a centrar-se en la residència com a criteri clau per al dret de sufragi, en lloc de la nacionalitat o els acords de reciprocitat, per fomentar una major integració, inclusió i participació democràtica local. Enllaç a l’informe complet “La participació política dels estrangers a Espanya”.
Què és l’Examen Periòdic Universal?
L’Examen Periòdic Universal (EPU) és un mecanisme dissenyat per supervisar com els estats membres de l’ONU implementen els tractats als quals estan subjectes en matèria de drets humans, amb l’objectiu d’abordar les preocupacions sobre els drets humans a cada país i donar-hi suport, promoure’ls i protegir-los. Les organitzacions que han fet arribar el conjunt d’informes han reafirmat que la participació activa de la societat civil en mecanismes internacionals de protecció de drets humans és fonamental per garantir un futur més just en què els drets de totes les persones siguin respectats.
Entitats participants
Acció Cultural del País Valencià, Associació Catalana de Professionals, Amnistia i Llibertat, Assemblea Nacional Catalana, Associació Nativitat Yarza, Catesco, Centre Internacional Escarré per les Minories Ètniques i les Nacions, Fundació Catalunya Fons, Fundació Irla, Grup de Periodistes Ramon Barnils, Institut de Drets Humans de Catalunya, Irídia, La Intersindical, Language Rights, L’Associació | Drets sexuals i reproductius, NOVACT, Observatori DESCA, Observatori de les Desaparicions Forçades de Menors, Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans, Òmnium Cultural, Plataforma per la Llengua, Sine Qua Non i USTEC·STEs-IAC.