EL CIEMEN participa en el Tribunal Permanent dels Pobles en el cas de Rojava contra Turquia

El CIEMEN ha participat amb una delegació pròpia a la celebració del Tribunal Permanent dels Pobles en el cas de Rojava contra Turquia, celebrat a a Brussel·les els dies 5 i 6 de febrer.

El Tribunal Permanent dels Pobles (TPP) és un tribunal d’opinió internacional competent per pronunciar-se sobre qualsevol delicte greu comès en perjudici dels pobles i minories. Va néixer a Bolonya el 1979, en el context de la Declaració Universal dels Drets dels Pobles (1976).

Fins ara, el tribunal ha celebrat més de 50 sessions a tot el món, garantint la participació dels pobles i els moviments socials i creant una agenda de treball per als drets humans i dels pobles a escala mundial. Promou activitats de denúncia, documentació i investigació per a la formulació de propostes que es puguin aplicar de manera efectiva, així com l’evolució dels drets humans en l’àmbit internacional comparant les categories de dret i instruments de garantia existents amb l’experiència vital directa dels pobles.

La delegació del CIEMEN ha participat en el TPP com a oient convidada, per la llarga trajectòria de l’entitat en solidaritat amb el poble kurd. L’entitat també ha volgut mostrar que dona suport a aquest acció, encaminada a denunciar les vulneracions comeses per l’Estat turc a Rojava, així com a la defensa dels drets col·lectius dels pobles i les possibles accions que es puguin emprendre en un futur pròxim.

Els testimonis presentats al llarg dels dos dies han dibuixat una imatge coherent i convincent de l’opressió sistemàtica a què s’enfronta la població kurda a Rojava, caracteritzada pel desplaçament forçat, l’esborrament cultural i la violència generalitzada.

Les conclusions clau de les audiències del tribunal han revelat que des de l’ocupació de la població kurda d’Efrîn, al nord-oest de Rojava, per part de Turquia el 2018, més de 300.000 persones han estat desplaçades per la força, i que la població kurda d’Efrîn ha davallat del 90% al 25%. Les proves han inclòs relats de bombardejos indiscriminats amb víctimes civils i la destrucció d’infraestructures vitals, que van provocar greus crisis humanitàries, inclosa la manca d’accés a aigua potable i assistència sanitària.

En la seva declaració, els jutges han criticat la justificació de l’Estat turc de les operacions militars que ha emprès, les quals qualifica d’autodefensa contra el terrorisme. Els jutges han afirmat que l’Administració Autònoma Democràtica del Nord i l’Est de Síria (AANES), que incorpora bona part del territori de Rojava, representa un model de democràcia, convivència ètnica i igualtat de gènere que el govern turc pretén desmantellar. El tribunal ha subratllat que les proves assenyalen que l’Estat turc i els alts funcionaris són els principals autors del terror contra les poblacions civils, més que els combatents kurds que s’han oposat activament al Daesh.

S’ha instat la comunitat internacional a reconèixer l’AANES com una entitat legítima d’autogovern i a prendre mesures immediates per aturar l’agressió de Turquia. Els i les jutges han posat èmfasi en la necessitat del reconeixement mundial del poble kurd i es demana una intervenció internacional urgent per prevenir noves atrocitats i evitar el genocidi, posant de manifest la necessitat d’una acció decisiva en suport del poble kurd a Rojava.

Podeu llegir el resultat preliminar en el següent enllaç: Tribunal Permanent dels Pobles sobre Rojava vs Turquia.