El CIEMEN i l’Associació Atzavara-Arrels han dut a terme dues jornades de treball sobre drets culturals i llengua amaziga amb un grup de trenta dones i quinze nois i noies de la comunitat amaziga de Tortosa (Baix Ebre) aquest novembre, dins del projecte d’educació per a la justícia global Som Part.
Les dones amazigues han pres part en dos tallers, els dies 8 i 29. La primera jornada ha consistit en un taller de retorn, a aquestes dones, de les conclusions d’un treball de recerca que el CIEMEN ha encarregat a l’antropòloga Ilene Glasser sobre drets culturals i memòria de la comunitat amaziga de Tortosa. Les dones han validat les conclusions de la recerca i han compartit vivències que les reforcen, aprofitant així també l’espai per fer intercanvi d’idees. La publicació del dossier que contindrà aquesta recerca es farà molt aviat dins de la Col·lecció Drets Col·lectius, de la qual serà el dotzè títol.
La segona jornada s’ha centrat en una identificació d’interessos i necessitats d’aquestes dones, en tant que pertanyents a la comunitat amaziga. S’ha treballat entorn de tres de les conclusions de la recerca: la necessitat d’espais de trobada no mixtos on exercir els drets culturals entesos com a espais on es mantenen i reforcen les relacions comunitàries i de socialització de la cultura; la necessitat, d’una banda, d’oportunitats per aprendre la llengua de la societat d’acollida i, de l’altra, d’espais on transmetre la pròpia llengua, i, finalment, l’interès per transmetre la identitat amaziga als fills i filles i per donar-la a conèixer a la societat catalana en general.
El treball amb aquest grup de dones de Tortosa es va iniciar el maig de 2023 amb un taller, també de retorn de conclusions, d’una recerca anterior elaborada pel CIEMEN: Les dones d’origen amazic a Catalunya narren la seva amaziguitat, de la mateixa Col·lecció Drets Col·lectius.
Amb la quinzena de joves d’origen familiar amazic, el dia 8 Atzavara i el CIEMEN van fer un taller sobre la llengua amaziga, en què les col·laboradores del CIEMEN Ghizlan Baryala i Farida Boudichat van presentar-los la campanya Awal, orientada a fomentar aquest idioma en el món digital. Els i les joves participants, la majoria parlants d’aquesta llengua nord-africana, van aprendre l’alfabet tifinagh i van traduir diverses desenes de frases del català a l’amazic, que s’afegeixen a les gairebé 6.000 que ja s’han recollit al web d’Awal. Aquestes frases es pugen a repositoris lliures, com Hugging Face, i serveixen perquè qualsevol desenvolupador les pugui emprar per crear eines digitals en amazic.
El projecte Som Part es va iniciar el 2015. Coordinat pel CIEMEN i la Fundació pels Drets Col·lectius dels Pobles, ofereix a diversos sectors de la ciutadania catalana informació i formació sobre diversitat cultural i lingüística, especialment sobre les comunitats residents a Catalunya que tenen una situació de minorització en els seus territoris d’origen, i s’orienta a empoderar persones pertanyents a aquestes comunitats en l’exercici dels seus drets, amb èmfasi especial pels drets culturals i lingüístics i amb perspectiva de gènere.