El CIEMEN ha proposat a la Xarxa Europea per la Igualtat Lingüística (ELEN) la posada al dia de la Declaració Universal de Drets Lingüístics (DUDL) mitjançant una nova Conferència Mundial pels Drets Lingüístics, actualitzant els treballs de la reunió internacional que el juny de 1996 va donar llum a Barcelona a aquell text històric. L’entitat ha verbalitzat la proposta en la conferència “Protegir l’educació en llengües minoritzades, enfortir els drets lingüístics: com avançar?”, celebrada a la capital catalana aquest 15 de juny.
El president del CIEMEN, David Minoves, hi ha defensat que les entitats en favor de la diversitat lingüística “recuperin la demanda” que la DUDL “sigui adoptada pels organismes internacionals, com una eina útil perquè totes les llengües puguin ser protegides i preservades”. El CIEMEN vincula aquesta proposta a l’emergència lingüística que viuen les llengües minoritzades arreu del món, i també als Països Catalans: “Al món hi ha un 40% de llengües en risc de desaparèixer, i moltes d’altres estan en una situació de clara regressió, entre les quals el català, gràcies a l’acció sistemàtica d’uns Estats que en lloc de protegir-les, les combaten activament”, ha dit el president de l’entitat.
El CIEMEN és una de les entitats fundadores i membres de l’ELEN, la xarxa europea que ha organitzat la conferència d’aquest mes juntament amb CATESCO. L’ELEN, fundada el 2011, agrupa directament o indirecta més de 170 organitzacions no governamentals que treballen per protegir i promoure les llengües minoritzades d’Europa.