Denunciem davant dels experts del Consell d’Europa que l’Estat continua incomplint els compromisos de la Carta Europa de les Llengües

El CIEMEN és una de les dotze organitzacions que han elaborat l’informe relatiu als incompliments, per part de l’Estat espanyol, de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (CELRoM) durant el període 2017-2021. L’informe ha estat traslladat al Comitè d’Experts del Consell d’Europa, que avalua el compliment de la CELRoM, en una reunió a Barcelona aquest 16 de gener, a la qual han assistit el jurista René de Groot, de la Universitat de Maastricht; la lingüista Aline Kunz, de la Universitat de Berna; el lingüista Jarmo Lainio, de la Universitat d’Estocolm, i el filòleg Albert Branchadell, degà de la Facultat de Traducció i Interpretació de la Universitat Autònoma de Barcelona.

En aquesta reunió, una delegació de les entitats en defensa de la llengua han tractat amb el Comitè d’Experts la situació actual dels drets dels catalanoparlants a l’Estat espanyol en els àmbits, entre més, de l’educació, la justícia, l’administració pública i la sanitat. L’informe que s’ha presentat als experts recull capítols relatius a la situació dels drets dels catalanoparlants a Catalunya, País Valencià, Illes Balears, Franja de Ponent i el Carxe.

Entre els incompliments denunciats hi ha el fet que els ciutadans no reben documentació en llengua catalana en l’àmbit de la justícia malgrat que ho demanin, que les autoritats estatals no garanteixen les condicions perquè els consumidors puguin emprar el català en l’àmbit comercial amb normalitat o que no s’estigui garantint la disponibilitat de cursar la Formació Professional en aquesta llengua.

La Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries és un tractat europeu, promogut pel Consell d’Europa des de 1992, que té com a objectiu protegir les llengües minoritzades pròpies d’Europa. L’Estat espanyol la va ratificar el 2001 (França o Itàlia no ho han fet). Des d’aquell any, s’acumulen els incompliments en els àmbits esmentats anteriorment.

L’informe 2017-2021, sota coordinació de la Plataforma per la Llengua i la Fundació Catalunya Fons, ha estat elaborat pel CIEMEN, Acció Cultural de la Franja, Acció Cultural del País Valencià, Associació Cultural del Matarranya, Associació de Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia, Escola Valenciana, Grup de Periodistes Ramon Barnils, Moviment Franjolí, Obra Cultural Balear i Sindicat de Treballadores i Treballadors-Intersindical de les Illes Balears.

Documents

Informe relatiu als incompliments 2017-2021

Annex 1 de l’informe

Annex 2 de l’informe