La pèrdua de diversitat biològica, d’una banda, i l’atrició lingüística i cultural, de l’altra, són dos fenòmens a bastament constatats per la recerca. Segons les projeccions dels especialistes, al llarg dels trenta anys vinents podrien extingir-se el 20% de les espècies naturals del planeta, en paral·lel al retrocés de moltes llengües i cultures minoritzades.
El CIEMEN i l’Institut Universitari del Pròxim Orient Antic (IPOA) ofereixen aquest 19 de gener entre les 9:00 i les 14:30 un seminari universitari en què s’exposarà, interdisciplinàriament i a un públic general, des de l’etnobiologia (que estudia la relació entre les comunitats i llur entorn natural), l’ecolingüística i l’antropologia mediambiental, els resultats de recerques d’actualitat que relacionen ambdós processos, mitjançant l’anàlisi de dos estudis de cas: el Gran Atlas marroquí i el Sàhara Central, tots dos territoris habitats pel poble amazic.
El seminari comptarà amb les ponències dels etnobiòlegs Ugo D’Ambrosio, Irene Teixidor i Meryem Aakairi, els antropòlegs Pablo Domínguez i Hélène Claudot-Hawad i els lingüistes Carla Ferrerós i Carles Múrcia. Tancarà l’activitat el poeta amazic tuareg Hawad.
La formació està oberta a tots els públics, siguin universitaris o no, i es farà a la Sala de Professors de la Facultat de Filologia i Comunicació de la Universitat de Barcelona (carrer d’Aribau, 2). No cal inscripció prèvia.
El seminari forma part del projecte Som Part.