El CIEMEN ha llançat la campanya “Hi tens dret! El català depèn de tots”, que té per objectiu informar sobre els drets lingüístics de les persones catalanoparlants a Catalunya, com exercir-los i on reclamar en el cas que siguin vulnerats.
La iniciativa, que arrenca simbòlicament durant la campanya de Nadal amb una publicació relacionada amb el comerç, inclou diversos vídeos i infografies animades que recreen algunes situacions habituals a les botigues, als jutjats, a la universitat o a la policia, en què el dret a parlar català no és respectat.
També s’ha preparat un web informatiu, que es pot consultar a hitensdret.ciemen.cat.
Consciència i lleis
El web recull els articles sobre drets lingüístics garantits per la legislació vigent i una explicació que sigui clara i entenedora per a persones que no tenen formació jurídica. També s’hi podrà trobar el material de difusió utilitzat en la campanya a xarxes.
Per garantir l’ús habitual d’una llengua, però, no n’hi ha prou amb l’existència d’unes lleis que la protegeixin: també calen uns parlants conscients dels seus drets i que no renunciïn a exercir-los.
El primer vídeo i infografia, sobre comerç
El primer vídeo de la campanya recrea una situació en una botiga, en què una catalanoparlant veu com se li reclama que parli en castellà.
S’aprofita aquesta circumstància per recordar que els consumidors, en les seves relacions de consum, tenen dret a ser ateses oralment i per escrit en la llengua oficial que escullin. Si aquesta és el català, han de ser atesos en català. Les empreses i els establiments dedicats a la venda de productes o a la prestació de serveis que desenvolupen llur activitat a Catalunya —encara que tinguin els serveis organitzats des de fora— han d’estar en condicions de poder atendre els consumidors en qualsevol de les llengües oficials a Catalunya.
L’Agència Catalana de Consum interpreta l’expressió “ser atès” com l’obligació d’entendre, almenys, qualsevol persona consumidora que s’expressi en les dues llengües (català i castellà), sense que això comporti l’obligació de parlar en una llengua o una altra.