El CIEMEN vol expressar la nostra condemna als crims de guerra comesos per Hamàs contra la població civil d’Israel, als bombardejos de l’exèrcit d’Israel a la Franja de Gaza i a la declaració de guerra d’Israel. Així mateix, volem mostrar la nostra preocupació per la vulneració de drets humans a Palestina i a Israel, i l’increment alarmant de violència que pot derivar en un desastre humanitari a escala regional.
Fa dècades que el CIEMEN denuncia la situació del poble palestí i és testimoni de les polítiques d’apartheid d’Israel orientades a vulnerar els drets de la ciutadania palestina, un fet que no només no ha garantit la seguretat d’Israel sinó que, just al contrari, l’ha posada en perill en negar qualsevol esperança de millora de les condicions de vida de la població palestina.
El CIEMEN s’afegeix a les crides de la societat civil perquè la comunitat internacional faci les gestions necessàries per posar fi a l’ocupació de Palestina per part d’Israel; i garanteixi els drets del poble palestí; i els drets humans i democràtics a la regió, tot fent complir les resolucions de Nacions Unides.
Per al CIEMEN, l’estabilitat de la regió demana garantir al poble palestí la possibilitat d’establir un Estat propi i garantir un Israel segur. Creiem que no s’assolirà una pau justa fins que el poble palestí no pugui accedir als mateixos drets que gaudeix el poble israelià. Sense garantir els drets col·lectius dels pobles no serà possible encarar una pau duradora.
El CIEMEN creiem que hi ha una relació directa entre l’explosió de violència desfermada i la política de càstig col·lectiu de la població palestina per part dels diferents governs d’Israel, infligit de manera constant i continuada durant les darreres dècades, així com de la violació sistemàtica dels drets humans i del dret internacional, tant al territori de Gaza com a Cisjordània, la construcció i expansió il·legal d’assentaments en territoris sota el control palestí contraris als Acords d’Oslo, la limitació del moviment de la població, etc.
Fa temps que la situació de la població de la Franja de Gaza ha esdevingut insostenible a causa del bloqueig imposat pel govern d’Israel des de 2007, després que Hamàs n’assolís el control interior. En un territori amb una densitat de població de 5.500 persones per km2, on viuen més de dos milions de persones en 360 km2, el bloqueig ha deixat els seus habitants sense accés al combustible, materials de construcció, subministraments mèdics i aliments. Aquest aïllament ha degradat les condicions de vida de les persones que resideixen a la Franja de Gaza fins al punt que l’ONU ha declarat la zona com a “inhabitable”. Una situació, a més, que ha obligat la seva població a dependre de l’ajuda oficial per al desenvolupament.
L’ultimàtum de l’exèrcit d’Israel a més d’un milió de palestins d’evacuar la ciutat de Gaza i desplaçar-se al sud de la Franja en 24 hores, on no existeixen les condicions per rebre’ls amb les mínimes garanties humanitàries, és del tot inacceptable, i si passat aquest període es procedeix a una invasió que posi en perill les vides de la població civil, s’arrisca a provocar una massacre i un col·lapse humanitari.
El CIEMEN emplacem les parts a frenar l’espiral de violència, a garantir el dret humanitari internacional, a protegir la població civil, a establir corredors humanitaris, a evitar càstigs col·lectius, a aixecar el bloqueig de Gaza i a tornar a la taula de negociacions per buscar una sortida negociada del conflicte que garanteixi l’exercici dels drets col·lectius dels pobles.
Barcelona, 13 d’octubre de 2023