Diferents entitats en defensa del català, el gallec i el basc, entre les quals el CIEMEN, Òmnium Cultural, Plataforma per la Llengua, Acció Cultural del País Valencià, Obra Cultual Balear, Escola Valenciana, Kontseilua i A Mesa pola Normalización Lingüística, han reclamat dilluns 18 de setembre al Consell Europeu d’Afers Generals la inclusió d’aquests tres idiomes entre les llengües oficials de la UE. La reclamació de les entitats s’ha fet a Brussel·les, la vigília de la reunió del Consell en què s’ha de tractar aquest afer.
El president del CIEMEN, David Minoves, ha remarcat que “més de 40 milions de ciutadans europeus parlen en la seva vida quotidiana una de la seixantena de llengües no oficials de la Unió Europea. La més gran d’aquestes llengües és el català, amb 10 milions de parlants, i la millor manera que té Europa per enviar un missatge de respecte a la diversitat lingüística en un món amb un 40% de llengües en risc de desaparèixer és aprovar l’oficialitat del català, el basc i el gallec a les institucions europees, per avançar en la correcció dels desequilibris lingüístics i en el respecte i el ple desplegament de totes les llengües, tal com diu la Declaració Universal dels Drets Lingüístics, aprovada fa més de 27 anys”
Davant les reticències que provoca en diferents estats aquest debat i la possibilitat que s’ajorni la decisió, les entitats han recordat que el cas català s’està estudiant des de fa molts anys. “Qualsevol decisió que es prengui a partir de demà i en les properes setmanes ha de ser en la direcció d’ampliar els drets lingüístics dels ciutadans europeus”, ha reclamat Minoves.
A l’acte, impulsat per la Xarxa Europea per la Igualtat Lingüística (ELEN), de la qual el CIEMEN forma part, han assistit eurodiputats d’ERC, BNG i Bildu, entre altres.
L’ELEN és una organització internacional que treballa per promocionar i protegir les llengües regionals d’Europa. Actualment compta amb 175 organitzacions membres que representen 50 llengües en 25 estats, incloent-hi totes les de la península Ibèrica. En general, els membres de l’ELEN representen més de 40 milions de parlants d’aquestes llengües, gairebé el 10% de la població de la Unió Europea, davant els governs i organitzacions internacionals.