En marxa els tallers de suport a la població refugiada i desplaçada gitana i abdal al Kurdistan

93 persones refugiades i desplaçades, membres dels col·lectius gitano dom i abdal del Kurdistan, estan assistint des de la primera quinzena de juny a tallers de salut sexual i reproductiva (per a dones) i teatre psicopedagògic (infantil i juvenil) a les ciutats d’Amed i Gaziantep (Turquia). Els tallers, que continuaran fins al 30 d’agost, formen part d’un projecte coordinat pel CIEMEN i executat amb el suport de quatre organitzacions locals, que també inclou una formació i assessorament sobre drets i una activitat informativa a Catalunya que tindran lloc després de l’aturada estival.

Els dos col·lectius han estat i continuen estant marginats allà on viuen. Els doms són una població gitana de llengua kurda i/o domari, molt present en diverses regions del Kurdistan i també en d’altres països del Pròxim Orient. Entre les persones doms participants en aquest projecte n’hi ha de refugiades procedents de Síria i de desplaçades internes, originàries de les zones kurdes de Turquia. Els abdals, per la seva banda, també són presents al Kurdistan, són de religió musulmana alevi i molts parlen una llengua de base turquesa amb influències d’altres idiomes. En el cas dels abdals, les persones participants al projecte són procedents del nord de Síria (Rojava).

Els tallers de teatre psicopedagògic cerquen de millorar les capacitats d’aprenentatge dels joves i infants participants (6 a 18 anys d’edat), fer front als traumes que patits en la seva fugida de la guerra de Síria i facilitar el seu enfortiment emocional enmig de les condicions a què s’enfronten. Segons el personal educador que treballa amb aquests infants i joves, és primordial que siguin capaços de comunicar les seves emocions.

Els de salut sexual i reproductiva, adreçats a dones, aborden temes relacionats amb salut, gènere i els efectes del procés de refugi, i particularment els temes com la prevenció i atenció a problemes de salut de les dones relacionats amb la sexualitat i la reproducció, mesures de planificació familiar per evitar l’embaràs no desitjat, les malalties de transmissió sexual i els casos de maternitat infantil/juvenil.

La formació i assessorament sobre drets i llibertats cerca de dotar les persones refugiades i desplaçades internament d’eines jurídiques i procedimentals per reclamar i exercir els seus drets davant de les autoritats turques.

El projecte s’executa amb finançament de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB), i segueix una línia consolidada de cooperació del CIEMEN al Kurdistan. En aquest sentit, l’entitat va dur a terme un projecte de suport als refugiats iazidites procedents de la guerra de l’Iraq entre 2015 i 2016 i també una formació de professorat en llengua kurda entre 2006 i 2011.