Projecte del CIEMEN i el Col·lectiu Ronda pel dret a la sanitat universal dels refugiats iazidites

Des del mes de novembre, la sociòloga Özgür Günes Öztürk és la cooperant que el CIEMEN i el Col·lectiu Ronda tenen desplaçada al camp Şengal de refugiats kurds iazidites. Situat als afores d’Amed (Diyarbakir), capital del Kurdistan del Nord (Turquia), actualment compta amb 1.605 habitants, tot i que fa uns mesos van arribar a més de 5.000. El nom del camp pren el nom de la zona muntanyosa de Sengal, al Kurdistan del Sud (Iraq), espai sagrat del iazidisme –antiga fe sincrètica practicada actualment per una minoria del poble kurd- i d’on els seus habitants van ser foragitats per l’Estat Islàmic l’estiu de 2014.

El projecte, “Suport jurídic als refugiats iazidites de la guerra de Síria i d’Iraq”, és realitzat pel CIEMEN i el Col·lectiu Ronda i té la finalitat de destapar i pal·liar el dany que provoca la manca d’assistència sanitària de la República de Turquia als iazidites refugiats al Kurdistan del Nord des de fa dos anys, així com fer visible a escala internacional la situació vulnerable d’aquest col·lectiu.

La tasca de la cooperant del CIEMEN i el Col·lectiu Ronda -preparant, mitjançant entrevistes amb les persones refugiades, informes molt útils per a l’elaboració d’un diagnòstic de la situació- es complementa amb un procediment judicial a Turquia amb la col·laboració dels advocats de l’associació Göç-Der (Migrants’ Association for Social Cooperation and Culture) amb la pretensió de que es reconegui el dret dels refugiats kurds iazidites a accedir a l’assistència sanitària universal.

L’Ajuntament d’Amed, governat pel partit prokurd HDP, intenta cobrir les necessitats de Sengal. El camp està coordinat per un equip municipal amb la participació de líders comunitaris iazidites escollits de forma democràtica pels refugiats . En aquest sentit és bo prendre en consideració que els primers mesos la coordinació del camp va bastir un sistema d’assemblees en cada un dels cinc districtes amb la finalitat de facilitar els processos de decisió. La minva constant de refugiats, que opten per migrar cap a Europa de forma progressiva, fa difícil mantenir de forma eficient aquest sistema.

A banda de la coordinació del camp, per cobrir les necessitats de la població refugiada iazidita, també existeixen altres iniciatives de la societat civil, tant kurdes com turques o internacionals, amb les que el CIEMEN i el Col·lectiu Ronda mantenen bona relació. En destaquen Doctors Worldwide -que fa arribar al camp serveis bàsics de tractament mèdic i de salut- o les ONG Fundació Başak, Support to Life (STL) i Human Rights Foundation of Turkey.