El CIEMEN treballarà amb set organitzacions internacionals per a un Protocol de Garantia dels Drets Lingüístics

El CIEMEN i unes altres set organitzacions internacionals treballaran en la redacció d’un Protocol de Garantia dels Drets Lingüístics, concebut com a text de referència en matèria de defensa de la igualtat entre llengües i de promoció de llengües en perill. L’elaboració del Protocol de Garantia serà una de les fites del projecte Cimera sobre la Diversitat Lingüística, que s’ha presentat avui a Sant Sebastià i que es desenvoluparà d’ara al final de 2016 amb motiu de la capitalitat europea de la cultura d’aquesta ciutat basca.

El Protocol detallarà una sèrie de mesures essencials per a garantir els drets lingüístics de tot grup o comunitat. El text, han explicat els impulsors de la Cimera sobre la Diversitat Lingüística, es proposa de “desenvolupar els principis i esperit” de la Declaració Universal dels Drets Lingüístics, aprovada a Barcelona el 1996 a iniciativa del CIEMEN i d’altres organitzacions internacionals.

la Cimera serà, durant el 2015 i 2016, un espai permanent de trobada per tal d’empoderar les comunitats lingüístiques i els agents socials que advoquen per la igualtat lingüística. Experts internacionals hi prendran part i aportaran la seva experiència i idees. Paral·lelament a l’elaboració del Protocol, entre els objectius de la Cimera hi ha la reivindicació de la diversitat lingüística com a pilar de convivència i pau a Europa i la visualització de les comunitats lingüístiques com a subjectes actius.

Organitzacions basques i internacionals

La Cimera sobre la Diversitat Lingüística és un projecte de la Fundació Sant Sebastià Capital Europea de la Cultura 2016 i del Consell d’Organismes Socials de l’Èuscar Kontseilua.

A banda de les dues organitzacions basques impulsores de la Cimera, sis entitats internacionals conformen l’equip organitzador: CIEMEN, ECMI, ELEN, Linguapax Internacional, PEN Internacional i UNPO.