Aquest mes d’abril es commemora arreu del món el 100è aniversari de l’inici del genocidi armeni sota l’Imperi otomà, en què van morir entre 600.000 i 1,8 milions d’armenis. El CIEMEN i l’Associació d’Armènia a Catalunya Ararat organitzen un acte a Barcelona aquest 14 d’abril (19.30 h) per a recordar aquells fets i les seves víctimes, i per a acostar una mica més a Catalunya la realitat del poble armeni.
L’acte, que es farà a l’Auditori del CIEMEN (Rocafort, 242 bis de Barcelona) , tindrà tres parts. Sarkis Hakobyan, de l’Associació Ararat, pronunciarà la conferència “El genocidi i la lluita per la supervivència del poble armeni”. També es projectarà un documental sobre el genocidi. I finalment, Shushanik Hovhannisyan interpretarà algunes peces de Soghomon Soghomonyan Komitas, una de les figures clau de la història de la música armènia i supervivent del genocidi.
L’acte serà presentat per Aureli Argemí, president emèrit del CIEMEN. En acabar, se servirà un piscolabis.
Un extermini organitzat pel govern otomà
El genocidi armeni va ser planificat per les autoritats governamentals otomanes i executat per les forces armades regulars i irregulars d’aquell imperi durant el transcurs de la Primera Guerra Mundial. La data simbòlica d’inici del genocidi és el 24 d’abril de 1915, l’anomenat Diumenge Roig, en què va començar la detenció, deportació i posterior assassinat de 250 intel·lectuals i líders de la comunitat armènia d’Istanbul i d’altres ciutats otomanes. Aquests fets, posteriorment, es van fer extensius a bona part dels armenis que vivien a l’Imperi. Part de la població va ser assassinada per l’exèrcit i una altra part va ser conduïda a la mort en llargues marxes cap al desert de Síria.