El politòleg i col·laborador del CIEMEN Ricard Vilaregut és un dels quatre coautors del llibre La rebel·lió basca. Una història de l’Esquerra Abertzale, que es va presentar ahir al vespre a la sala d’actes del CIEMEN. L’obra -escrita conjuntament amb Daniel Gómez, Pedro Ibarra i Mario Zubiaga i publicada per Pol·len amb el suport del CIEMEN i Betiko- és un retrat de l’esquerra abertzale “com a moviment sociopolític, un enfocament sobre el qual hi ha molt poc d’escrit”, va dir Vilaregut a la presentació.
Els autors, va explicar Vilaregut, volien sobretot analitzar “les diferents capes que té l’esquerra abertzale” i veure com aquest moviment polític ha resistit “durant quaranta anys l’enfrontament amb l’Estat espanyol”.
Acompanyant Vilaregut a la presentació, Arantza Santesteban va explicar la seva vivència personal com a militant de l’esquerra abertzale. Santesteban va dir que “el compromís amb la teva gent i el teu context gairebé equivalia a participar en l’esquerra abertzale”, en el seu cas, va relatar, des dels 15 anys.
Tancant la presentació, el diputat de la CUP-AE i periodista David Fernàndez va recordar que “ara que tant es parla de tombar el règim de 1978, fa gairebé 40 anys que alguna gent ho ha estat intentant fer: l’esquerra abertzale al País Basc”.