Escola d’Estiu CIEMEN 2017

[content_band]

[column type=”two-thirds”]

L’Escola d’Estiu CIEMEN

La difusió de coneixement a favor d’una comprensió més global dels drets col·lectius dels pobles, des de tots els seus vessants, és un dels objectius principals del CIEMEN. L’entitat prioritza tres grans eines per fer-ho: les publicacions —amb Nationalia com a recurs principal—, les conferències i l’oferta formativa.

L’Escola d’Estiu CIEMEN és, des de 2016, l’aposta central d’aquesta tercera línia d’actuació. Ofereix a l’alumnat un programa plural —que inclou classes, ponències, taules rodones, tallers i visites— centrat en la temàtica dels drets dels pobles i des d’una perspectiva democràtica, de drets i de gènere, amb la participació de persones expertes de diversos àmbits —món acadèmic, activisme, col·lectius culturals, gestió de polítiques públiques— que coneixen en profunditat les temàtiques a tractar. L’Escola d’Estiu té un caràcter internacional, amb alumnat provinent de diversos països del món.

L’edició 2017: “Llengües d’aquí i d’arreu: per una gestió catalana de la diversitat lingüística”

L’Escola d’Estiu del CIEMEN arriba enguany a la seva segona edició, que abordarà un dels temes que centren sovint el debat polític i social a Catalunya: la gestió del multilingüisme social en un país que, d’un costat, disposa de dues llengües pròpies i parlades tradicionalment al territori —català i occità— i, de l’altre, presenta una varietat notable d’idiomes emprats per la població, amb una diversitat també notable de casos —des del castellà oficial i majoritari fins a llengües que, també en origen, pateixen situacions de minorització, com ara l’amazic, el xinès wu o el quítxua.

És precisament estirant d’aquest fil que l’Escola d’Estiu 2017 vol abordar la situació actual del multilingüisme a Catalunya a través de tres grans prismes: un, la diversitat lingüística al món i al país, entesa des de diferents paràmetres socials; dos, la tasca de preservació a Catalunya de les llengües procedents de fluxos migratoris recents, amb esment especial d’aquelles minoritzades en origen, i tres, els reptes en l’adquisició de la llengua catalana per part dels col·lectius amb bagatges culturals diferents. L’Escola tractarà conceptes clau de cadascuna d’aquestes temàtiques i la interrelació entre elles, tant des d’un punt de vista teòric com de la presentació d’estudis de cas, amb perspectiva de gènere.

Les sessions estaran orientades a fomentar la investigació, la reflexió i l’acció. Per aquest motiu, l’Escola d’Estiu es clourà amb un taller final en què es revisaran de manera crítica els continguts treballats al llarg de les sessions i s’elaborarà un recull d’idees i propostes que puguin incidir en les polítiques públiques.

A qui va adreçada?

S’hi pot inscriure qualsevol persona interessada a aprofundir en el coneixement de la diversitat lingüística i de la preservació i l’adquisició de llengües en contextos de minorització. No obstant això, els continguts de l’Escola d’Estiu estan especialment orientats a estudiants universitaris i a persones que treballen al Tercer Sector. També forneix d’eines útils professionals d’àmbits com el periodisme, l’ensenyament i els serveis socials.

A banda d’aquests perfils, l’Escola d’Estiu ofereix dues beques a persones provinents de pobles sense estat d’arreu del món.

L’activitat és reconeguda pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, i és vàlida per activar el perfil professional d’immersió i acollida lingüística.

 

Programa

Us podeu descarregar el programa complet en l’enllaç següent:

 

Coordinació acadèmica

Maria Areny i Pere Mayans són els responsables de l’àrea de Llengua del CIEMEN. Tenen una llarga experiència en ensenyament de llengua i en gestió de programes catalans i europeus de multilingüisme. Elena Ferreiro, David Forniès i Antoni Trobat són personal tècnic del CIEMEN, especialitzats en diversitat lingüística i nacional, coordinació del programa formatiu de l’entitat i gestió de projectes d’Educació per al Desenvolupament.

 

Informació i coordinació tècnica

Elena Ferreiro (CIEMEN)
secretaria@ciemen.cat
934 443 800

[/column]

[column type=”one-third” last=”true” style=”padding: 15px; background-color: #f2eded;”]

 

Dates

Del 3 al 8 de juliol de 2017, en sessions de matí i tarda.

Durada total

32 hores.

Lloc

Sala d’actes del CIEMEN. Rocafort, 242 bis, 08029 Barcelona.

Llengua

Les sessions es faran en català (90%) i en castellà (10%).

Preu

90 euros (públic general) / 60 euros (socis del CIEMEN, estudiants i menors de 25 anys).

Acreditació acadèmica

Diploma acreditatiu per als participants que assisteixin a un mínim del 80% del curs.

Inscripcions

Les inscripcions estan tancades des del 27 de juny.

[/column]

[/content_band]

[content_band style=”padding: 15px; background-color: #f2eded;”]

[column type=”two-fifths”]

Organitza:

ciemen-logo-pet[/column]

[column type=”three-fifhts” last=”true”]

Amb el suport de:

logo_acdcd

[/column]

[/content_band]