Presentat el manifest pels refugiats sirians amb representants de la societat civil i la cultura

L’Auditori Abat Escarré del CIEMEN va acollir ahir a la tarda la presentació pública a Barcelona del manifest “Restituïm la dignitat i recuperem la memòria actuant amb solidaritat. Crida perquè Catalunya lideri l’acollida de refugiats sirians al sud d’Europa”.

Mig centenar de persones van assistir a l’acte, que va comptar amb la presentació de David Minoves, president del CIEMEN, i les intervencions de Josep Maria Álvarez, secretari general de la UGT; Meritxell Gené, cantant; David Caño, poeta, i Arcadi Oliveres, economista. Tots cinc van desgran els perquès de la inicativa.

Minoves va explicar les motivacions de la iniciativa que ha portat el CIEMEN a impulsar el manifest, vinculades a la por que una qüestió d’extrema gravetat humanitària com l’èxode de refugiats de Síria i altres indrets del Pròxim Orient i l’Àfrica quedés foragitada de les agendes mediàtiques del país. Així mateix va apel·lar a la llarga tradició solidària de Catalunya i de Barcelona -exemplificada en les campanyes de suport a indrets tant diversos com Eritrea, Bòsnia, Palestina o el Kurdistan des dels anys vuitanta fins a l’actualitat-, i va recordar que “vertebrar un moviment ample per a acollir la població refugiada és la millor eina per arraconar les actituds xenòfobes i racistes”.

Per la seva banda, l’economista i expresident de Justícia i Pau Arcadi Oliveres va posar l’accent en tenir present que “els refugiats que fugen de la guerra són exactament en la mateixa situació que els migrants per motius econòmics” i va recordar que “els CIEs, autèntics camps de concentració, són una vergonya execrable que cal tancar”.

El secretari general de la UGT, Josep Maria Álvarez, va recordar que posar-se del costat dels refugiats i defensar-se l’acollida és “un mínim democràtic que hauria d’aplegar a la immensa majoria d’una societat lliure i justa”.

Mentre, el poeta David Caño no es va estar d’argumentar que “els estats europeus, antigues potències colonials i artífexs de l’actual Unió Europea, són corresponsables directes de l’actual situació a Síria i a seva àrea”.

Per finir l’acte, carregat d’emotivitat i amb intervencions del públic, la cantant ponentina Meritxell Gené va reblar que “el procés polític en que es troba ara mateix Catalunya no es pot entendre sense la necessitat de vertebrar unes transformacions socials, on l’acollida oberta a qui necessiti refugi per la motivació que sigui, esdevingui un punt cabdal”.